23. srp 2011.

metaforično

Metaforicno
U srcu dana, bacen u gomilu sardina koje se muce u utrobi tvrdokrilca s belom ljusturom, jedan golovrati curan sruci odjednom svoj bes na neko mirno stvorenje, i njegov govor zapara vazduh jos vlazan od prigovora. Zatim, povucena kovitlacom praznine, ptica se strmoglavi.
Videh je ponovo jos istog dana u sumornoj pustinji gradskoj, gde je ljudska nadmenost prekorevala zbog nekog bednog dugmeta.
Retrogradno
Trebalo bi da prisijes jedno dugme na kaput, rece mu njegov prijatelj. Sreo sam ga na Kur de Romu, videvsi ga prethodno kako se ustremljuje na jedno slobodno mesto u autobusu. Protestvovao je protiv nekog putnika koji ga je, kako rece, gurkao svaki put kada bi neko prosao. Ovaj je mrsavi mladic nosio nekakav smesan sesir. To se dogodilo na platformi punog autobusa S danas u podne.
Filosofski
Jedino veliki gradovi mogu da prezentiraju fenomenoloskoj spiritualnosti esencijalnost temporalnih i improbabilistickih koincidencija. Filozof koji ponekada udje u nistavilo i utilitarno ne bice nekoga autobusa moze tu da zapazi lucidnoscu svog duhovnog oka, bezbojnu i neodredjenu pojavu jednog profanog i tuznog bica s dugim vratom tastine i sa sesirom okruzenim pletenom trakom ignorancije.
Ovo stvorenje bez prave saznajnosti inteligencije pocne kadkada da optuzuje, vodjen kategoricnim imperativom svog elan vital-a i da se buni protiv neoberklijevske irealnosti jednog telesnog mehanizma neopterecenog saznajnoscu.
Ovakav moralni stav nateruje onoga od njih koji je "najmanje saznajan" ka jednoj prostorno - vremenskoj praznini gde se on dekomponuje u svoj primarno - antropoidni polozaj.
Ovakvo se filosofsko istrazivanje nastavlja obicno u iznenadnom, no anagogickom susretu tog istog bica pracenog svojim neesencijalnim replikantom arbiter elegantiarum koji mu numenalno savetuje da transponuje na jedan saznajni plan koncept dugmeta na kaputu, dugmeta koje je iz socioloskog aspekta situirano suvise nisko.
Rejmon Keno - Stilske vezbe


Jerry Uelsmann, Untitled