23. srp 2011.

dvostruko

Dvostruko
Oko podne i oko dvanaest nasao sam se i popeo na platformu i na zadnju terasu jednog autobusa i jednog automobila za prevoz putnika koji je bio popunjen i krcat na liniji S, koja vodi od Kontreskarpa do Šamprea. Tada videh i spazih jednog mladica i jednog momka dosta smesnog i prilicno grotesknog: vrat dug i izduzena sija, traka i pantljika oko sesira i klobuka. Posle meteza i guzve on rece i prosikta glasom i tonom placljivim i bolecivim da ga njegov sused i saputnik namerno i iz inata gurka i udara kada putnici silaze i izlaze. Izgovorivsi i rekavsi ovo, on se uputi i krenu prema jednom slobodnom i nezauzetom mestu i sedistu.
Dva sata kasnije i sto dvadeset minuta zatim ponovo ga opet sretoh i spazih kod Kur de Roma i ispred stanice Sen Lazar. Nalazi se sa i u drustvu s jednim prijateljem i drugom koji mu savetuje i koji ga upucuje da bi trebalo da doda i prisije jedno dugme i jedno puce na svoj kaput i gunj.
Litote
Kretalo se nas nekoliko u drustvu. Jedan mladic koji nije izgledao bas najinteligentnije razgovarao je nekoliko trenutaka sa nekim gospodinom koji se nalazio pored njega, zatim je seo. Dva sata kasnije ponovo ga sretoh. Bio je u drustvu s nekim svojim prijateljem i razgovarao o modi.
Rejmon Keno - Stilske vezbe


Picasso: Man/hat, 1938