20. kol 2011.

milan konjović


Vek Konjovićeve kreativnosti

Beograd - „Stvaralaštvo jednog veka“, retrospektivna izložba dela slikara Milana Konjovića otvara se večeras u 19 sati u Galeriji SANU. Izložba je priređena u saradnji sa Galerijom Milan Konjović iz Sombora i biće otvorena za posetioce do 27. septembra.
- Galerija Milan Konjović iz Sombora ima kolekciju od preko hiljadu dela ovog umetnika čija je kreativnost obeležila čitav vek, a njegove slike su takve da traže više vazduha da bi disale. Prostor Galerije SANU, postavci od 85 dela, to omogućava. Odvažio sam se pri tom, da u ovu izložbu ne uvrstim one slike koje su najpoznatije i koje označavaju prekretnice u stvaralaštvu Milana Konjovića. Slike prate hronologiju umetnikovog rada, ali bez akcentovanja poznatih mesta, već se beogradskoj publici pruža prilika da vide i ona njegova dela koja nisu bila prikazivana decenijama - rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare, akademski slikar i autor ove izložbe, Nebojša Vasić.
Pažnja javnosti bila je oduvek usmerena na Konjovića možda više nego na bilo kog našeg umetnika, kako zbog široke recepcije njegove umetnosti, tako i zbog njegove autentične ličnosti. Važio je za iskrenog i neposrednog sagovornika zbog čega su lepo primljeni i dobrodošli gosti njegovog somborskog ateljea bili slučajni prolaznici, poštovaoci njegovog slikarstva, ljubopitljivi novinari i kritičari. Ovi potonji priznaju da ih je baš Konjović nadahnuo u besedama, a brojni pesnici, povodili su se njegovim motivima.
- Stvaralaštvo Milana Konjovića broji oko šest hiljada umetničkih dela i to ulja, pastela, akvarela, tempera, crteža, tapiserija, pozorišnih scenografija, skica za kostime, vitraža, mozaika i grafika. Galerija ovog umetnika u Somboru objavila je prošle godine i dvotomnu monografiju - naglasio je direktor Galerije „Milan Konjović“ Petar Marković.
Autor: A. V. M. Danas, juli, 2011.