11. kol 2011.

3 u jednom

Tri u jednom

Prošetale tri devojke / poželele tri želje
"Pokušaj da objasniš trojstvo, izgubićeš razum; pokušaj da negiraš trojstvo, izgubićeš večni život."
Broj 3 – "Božji pečat" u univerzumu, verovatno najpopularniji mistični broj (Vede, iranski tekstovi, Grčka i Rim, Kelti, Sloveni...). Stari i Novi zavet: Hrist je tri puta pao na putu za Golgotu.
Broj 3 – Kao najčešći broj, upotrebljava se i u prozi i u poeziji (tri brata, cara, dana, vetra, zmaja): kosovski ciklus pesama ("tri dobra junaka"), hajdučke i uskočke družine (tri čete, zasede, bitke), pesme o svatovima (mladoženja, stari svat, kum). Poznat je i kao "lirski broj", kao mera vremena i vrednosti. Tročlana kompozicija najčešće se ostvaruje s gradacijom (tri prepreke, zadatka, gonjenja, znaka).
Gorgona – Stena, Eurijala, Meduza, bića nakazne glave, stanuju u Hadovim dvorima.
Gracije / harite – Eufrosina (Veselost), Aglaja (Sjajna), Talija (Cvetna), Zevsove kćerke, boginje koje oličavaju sve što je lepo u prirodi i uzvišeno u ljudskom duhu.
Kerber – troglavi Hadov pas, čuvar ulaza u Podzemlje. Kada ga je Herakle izvukao na svetlost dana, Kerber je izbljuvao na zemlju belu penu, iz koje je nikla otrovna biljka jedič.
Kotor, legenda – Tri sestre čekale su istog pomorca da se vrati s mora i jednoj od njih uzvrati ljubav. Kapetan im je slao poklone, ali se nikad nije vratio na kopno. U palati s troje vrata, trima prozorima, balkonima, sestre su ostale verne svome kapetanu.
Latinski citati – 1. Govornik treba da ima na umu troje: šta govori, na kom mestu i kako. 2. Kažemo da su na svetu tri nesrećnika: nesrećan je ko malo zna, a ne daje da ga uče; nesrećan je koji dobro uči a loše radi; nesrećan je onaj kome nikakva mudrost ne pomaže. 3. Postoje tri pravna propisa: pošteno živeti, drugoga ne vređati, svakom dati što je njegovo.
Morje – kćerke mračne Noći: Kloto (Prelja), Lahesa (Sudbina), Atropa (Neumitna). Određuju ljudima dobro i zlo pri rođenju, budno motre na prekršaje bogova i ljudi i nemaju mira sve dok grešnik ne dobije zasluženu kaznu.
Opasno trojstvo – sprega vlasti, moći i sile.
Pitagorini brojevi – Stanovište da su "sve stvari" brojevi, a elementi brojeva osnovni sastojci svih stvari. Trojke prirodnih brojeva takvih da je zbir kvadrata dvaju od njih jednak kvadratu trećeg broja. Broj 3 Pitagora je nazvao brojem dovršenosti koja je izražena početkom, sredinom i završetkom.
Pozdrav s tri prsta – opšti srpski nacionalni pozdrav. Analogija s načinom krštenja pravoslavaca (tri prsta desne ruke), koji simbolizuje Svetog Oca, Svetog Sina i Svetog Duha.
Rajnske kćeri – Voglinda, Velgunda, Floshilda, vodene nimfe koje čuvaju rajnsko zlato (Prsten Nibelunga).Sudbina – U nordijskoj mitologiji tri su božanstva kontrolisala čovekovu sudbinu: Urda (Prošlost), Verdandi (Sadašnjost), Skuld (Budućnost).
Sudije – U klasičnoj mitologiji sudije u podzemnom svetu: Minos, Radamant, Eak.
Tesla, Nikola – "Brojio sam korake na svojim šetnjama, izračunavao zapreminski sadržaj tanjira supe, šolje kafe i komada hrane... Sve moje ponovljene radnje ili operacije morale su biti deljive s tri, a ako bih pogrešio, počeo bih od početka, čak i ako bi mi za to trebalo nekoliko sati."
Tri dana – "merna jedinica" za gostoprimstvo u Srbiji (Svakog gosta za tri dana dosta)
Trije – Tri sestre, tri krilate device, koje žive u podnožju parnaskog klanca i hrane se medenim saćem. Kad se najedu, padaju u zanos i proriču sudbinu; ako im se uskrati ova božanska hrana, one nastoje da sve navedu na krivi put.
Trilema – Silogizam čija je viša premisa hipotetičko-disjunktivan sud s tri mogućnosti. Čuvena je Lajbnicova trilema kojom je dokazivao da je ovaj svet najbolji mogući: Ako naš svet nije najbolji mogući, to Bog ili nije znao ili nije hteo, ili nije mogao stvoriti bolji; ali ne stoji ni jedno, ni drugo, ni treće, jer je Bog sveznajući, predobar i svemogući; dakle, naš svet je najbolji mogući.
Trojka, astrologija – detinjasti paničari, simpatični, prostosrdačni, često rasejani, mnogo žele ali nemaju dovoljno energije. Nervozni kada su umorni, plemeniti i pomalo konfuzni. Kreativni, umetničke prirode koje često traže oslonac, večita deca koja se plaše da odrastu. Dobro se razumeju sa Šesticama i Devetkama, drugim Trojkama, a Petice, Dvojke ih uznemiravaju. Trojke su večiti putnici, ali iz duhovnih i intelektualnih potreba jer su radoznali.
Trojstvo, motiv – tri sestre, brata, veštice, bitke, predmeta, zadatka...
Trougao – U većini religija, temeljni broj, izraz intelektualnog i duhovnog reda, božanskog, i u kosmosu i u čoveku
Simbolizam trougla poklapa se s brojem tri. Kako se svaki lik, ako se povuku linije od njegovog središta do uglova, može podeliti na nekoliko trouglova, to je trougao u osnovi svega. Jednakostranični trougao simbolizuje božansko, sklad, razmeru.
Trougao vrhom okrenut prema gore simbolizuje vatru i muški pol; vrhom okrenut prema dole vodu i ženski pol. Jednakostranični trougao u judaizmu simbolizuje Boga čije je ime zabranjeno izgovoriti.
Furije / erinije – demoni podzemlja: Alekto, Megera, Tisifona, zastrašujuća bića bez ikakvih ideja o dobru. Kažnjavaju prekršaje prastarih, nepisanih zakona, svete prolivenu rođačku krv, uvrede nanete roditeljima i povredu gostoprimstva.
Harpije – Ajelo (Oluja), Okipeta (Vihor), Keleno (Tama), krilata čudovišta, otmičari duša mrtvih, izvršioci božanske osvete.
Triling, poker – Three of a Kind, karte istog znaka s dve različite karte. Poznato kao Tris, Set ili Trips.Trojka – ruska kočija ili saonice, simbol Rusije ("Ah, Rusijo, ti Trojko, kuda ste poleteli?", Gogolj, Mrtve duše)
*Izvori:
Rečnik paganskih religija, Beograd 1988; Rečnik grčke i rimske mitologije, Beograd, 1979; Leksikon hrišćanstva, judaizma i islama, Beograd 2006; Leksikon ikonografije, liturgike i simbolike zapadnog kršćanstva, Zagreb 1979; Biblijski leksikon, Zagreb, 1982; E. A. Volis Badž, Amajlije i talismani, autorsko izdanje, Beograd 1988; Wikipedia. (Priredila Aleksandra Kolarić)


Sally Mann, Immediate family