5. kol 2011.

brioni

Šerbedžijino umetničko pleme

Već nekoliko godina idem na premijere Kazališta Ulisses na Brionima. Prva predstava koju sam tamo gledao bila je „Pijana novembarska noć 1918“ po Krležinom tekstu i to je do sada najbolja njihova predstava. No i ostale predstave imale su neki svoj poseban šarm – i Mađelijev Don Žuan i Bura po Šekspiru, opet u režiji Lenke Udovički, kao i adaptacija dokumentarnog materijala o 1968. godini u svetu – uigranog autorskog tandema – Tena Štivičić-Lenka Udovički. Ovog leta – premijerno su te dve autorke postavile komad Bertolda Brehta – „Zadrživi uspon Artura Uia, kabare Breht“.
I opet je sve bilo jako glamurozno – bilo je kulturnog sveta iz celog regiona, bilo je veselih lepotica i zgodnih mladića – kao manekeni! Ozbiljnih ljudi, sedih glava... Ima nešto specifično u toj celoj ceremoniji, ili je to već postao ritual – od odluke da se ide na predstavu, preko rezervacije ulaznica kod Marine Vujčić, koja je i dramaturg i konsultant i P. R. Kazališta i tajanstvena ličnost, deo svih dešavanja u okviru ovog specifičnog projekta.
Pre jedanaest godina Rade Šerbedžija je isposlovao, kod tadašnjeg predsednika Republike Hrvatske – Ivice Račana, kao neku vrstu oduživanja duga za ratne i izbegličke patnje pod Tuđmanom i HDZ vladavinom prethodnih godina, uz veliku saradnju mnogih hrvatskih kulturnih poslenika – da dobije na korišćenje Mali Brijun i tvrđavu Minor na njemu za specifičnu Letnju pozornicu u Hrvatskoj. To je bio neki veliki kulturni i politički gest tada novoizabrane socijaldemokratske (bivše komunističke) vlasti, da se stvori nešto što će postati brend hrvatske kulture. Sada je to stecište velikog broja umetnika – mladih i starih, onih koji hoće Šerbedžija ili Lenka... Tu su njihovi dugogodišnji prijatelji, umetnici iz Zagreba, pre svega, ali i iz Amerike i Beograda, Ljubljane, Rijeke i verovatno iz mnogih drugih gradova...
Tu oni dođu i celog leta borave, kao neko umetničko pleme – rade novi projekt, igraju stare predstave, organizuju sve što se ima organizovati – smeštaj, hranu, opremu predstava, prevoz, komunikaciju, finansije, boravak porodica...
Rešavaju – kreativno i veselo – svakodnevne probleme i probleme stvaranja umetničkog dela... U specijalnoj atmosferi poverenja i razumevanja, ova grupa umetnika – i uvek nova i uvek već dovoljno uhodana, stvara neko pozorište koje dolazi da gleda publika iz raznih krajeva – od Italije do Makedonije – kako mi se čini. To je zaista postao brend – nešto posebno – i bez obzira na kvalitet pojedinih predstava – nešto zanosno i zabavno.
Goran Cvetković, Danas-Dopisnica, 5.8.2011.


Miroslav Krleža: "Balade Petrice Kerempuha"
Kazalište Ulysses, 16.-18.7.2009.
Mali Brijun
Režija: Darko Rundek i Rade Šerbedžija
Scena, kostimi i svjetlo: Željko Zorica
Glazba: Isabel & Rundek
Igraju: Vili Matula, Mladen Vasary, Maja Posavec, Darko Rundek, Isabel, Peđa Gvozdić i Rade Šerbedžija...